dinsdag 19 april 2011

Mini cupcakes

Aangezien Evert afgelopen week jarig was en dit natuurlijk een feestje verdiende heb ik weer mini cupcakes gemaakt. Ik vind 't echt een ideale maat, gewoon 1 hapje. Je kunt nog eens wat verschillende smaakjes proeven zonder je meteen schuldig te voelen! Via deze site had ik heel wederom veel cupcake recepten gevonden. Ik heb weer dezelfde basis gebruikt als een paar weken geleden, het volgende recept heb ik gebruikt:

Slanke cupcakes:

Ingrediënten:
- 125 gram bloem
- 125 gram suiker
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 6 grote eieren, op kamertemperatuur
- 2 theelepels ijskoud water
- 1 theelepel citroensap

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later dan makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren cupcake vormpjes klaar. Dit recept is voor 12 gewone cupcakes
Doe het ijswater in een kom en voeg de ei gelen toe. Zet apart.

In een andere kom klop je de eiwitten tot ze gaan schuimen. Voeg dan de bakpoeder toe en blijf door mixen tot de eiwitten stijf zijn. Zet apart.

Begin met het mixen van de ei gelen. Mix tot de kleur van de ei gelen citroengeel is. Voeg de suiker toe aan de geklopte ei gelen en mix goed door. Vouw nu rustig steeds een beetje meel  door het eigeel totdat het een geheel is. (Doe dit bijvoorbeeld met een spatel en niet met de mixer)

Voeg dan het citroensap en zout toe aan het eigeel mengsel. Vouw dan het ei geel mengsel door de stijve eiwitten.

Vervolgens heb ik dit beslag in 3 gelijke porties verdeeld.

1 portie heb ik gebruikt voor witte chocolade cupcakes en 1 portie voor koffie kaneel cupcakes en de laatste portie voor citroen-honingcupcakes. Ik vind de slanke cupcakes een ideale basis, van daaruit ga ik gewoon variëren met smaken. Soms kom je er achter dat je net wat meer of minder moet toevoegen, ik doe het vooral op gevoel. En als het beslag lekker smaakt krijg je vaak ook lekkere cupcakes, goed excuus om af en toe van 't beslag te snoepen... hihi. Ik volg de recepten overigens niet helemaal. Ik gebruik als basis het slanke recept en kijk naar de andere recepten voor ideeën op te doen en verhoudingen te bekijken.

Witte chocolade cupcakes:

Ingrediënten:
- 50 g witte chocolade
- 25 g pure chocolade
- 1/2 theelepel vanille extract

Bereiding:
In de keukenmachine hak je de chocolade fijn. Dit spatel je door het beslag samen met het vanille extract. Nu voorzichtig met een lepeltje de cupcake vormpjes vullen tot ongeveer 2/3 van de rand. Bak de cupcake ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuutjes even met een sate prikker in de cupcake steken en als er niets aan zit zijn ze gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cupcakes afkoelen.

Als ze afgekoeld zijn kun je ze eventueel nog versieren. Ik heb ze versierd met witte chocolade genache.

Witte chocolade ganache:

Ingrediënten:
- 150 gram witte chocolade, in stukjes
- 50 ml volle slagroom
- Eventueel levensmiddelen kleurstof

Doe de chocolade en room in een middelgrote hittebestendige kom boven een middelgrote pan half gevuld met kokend water (zorg ervoor dat de kom het water niet raakt). Gebruik een metalen lepel om af en toe roeren tot de chocolade smelt en het mengsel glad is. Plaats het geheel daarna in de koelkast voor 1 1 / 2 uur, af en toe roeren, tot de ganache smeerbaar/spuitbaar is. Voeg eventueel enkele druppels van de roze kleurstof toe en roer tot alles een mooi geheel is. (heb ik niet gedaan)
Met een lepeltje smeer je de ganache over de cupcake en strooit er eventueel wat versieringen overheen.


Kaneel cupcakes met koffie-crème:

Ingrediënten:
- 1/2 eetlepel kaneel
Je pakt een ander deel van het beslag. Hier meng je de kaneel doorheen.

Nu voorzichtig met een lepeltje de cupcake vormpjes vullen tot ongeveer 2/3 van de rand. Bak de cupcake ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuutjes even met een sate prikker in de cupcake steken en als er niets aan zit zijn ze gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cupcakes afkoelen.

Als ze afgekoeld zijn kun je ze eventueel nog versieren. Ik heb ze versierd met koffie boter-creme

Koffie boter-creme:

Ingrediënten:
- 125 gram poedersuiker
- 125 gram zachte boter
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 theelepel oploskoffie aangelengd met 1 theelepel heet water

Doe de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. De textuur en de kleur veranderen. Voeg als laatste de koffie en de vanille extract toe.

Ik heb de topping aangebracht op de cupcake met een koekjesspuit en er daarna nog wat versieringen overheen gestrooit.


Citroen-honingcupcakes met citroen glazuur:

Ingrediënten:
- 1/2 eetlepel honing
- rasp van 1 citroen
Je pakt een ander deel van het beslag. Hier meng je de honing en de citroenrasp doorheen.

Nu voorzichtig met een lepeltje de cupcake vormpjes vullen tot ongeveer 2/3 van de rand. Bak de cupcake ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuutjes even met een sate prikker in de cupcake steken en als er niets aan zit zijn ze gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cupcakes afkoelen.

Als ze afgekoeld zijn kun je ze eventueel nog versieren. Ik heb ze versierd met glazuur en gesuikerde citroenrasp.

Citroen-glazuur:

Ingrediënten:
- 1 citroen
- 2 el kristalsuiker
- 200 g poedersuiker
- gele smarties of andere versieringen

Schil de gele schil van 1 citroen met de dunschiller en snijd de repen tot smalle, lange reepjes van 1-2 mm breed. Pers de citroen uit en verhit het sap met 2 el kristalsuiker in een steelpan. Voeg, als de suiker is opgelost, de reepjes schil toe en laat 5 min. zacht koken. Neem de schilletjes met een schuimspaan uit de pan, leg ze op een bord en bestrooi ze met de rest van de kristalsuiker. Laat ze op een droge plaats in ca. 3 uur drogen.

Voeg 1 el citroensap toe aan de poedersuiker en meng tot een dik glazuur. Bestrijk hier de bovenkant van de afgekoelde cakejes mee. Garneer met de gesuikerde citroenschil en (gele) Smarties.



Melkvrije appel-kaneel cupcakes:

Ingrediënten:
- 1 appel
- 100 gram bloem
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1/2 eetlepel bakpoeder
- 30 ml plantaardige olie
- 1 ei op kamertemperatuur, los geklopt
- scheutje water en ranja
- 1 eetlepel kaneel
- walnoten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later dan makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren cupcake vormpjes klaar. Dit recept is voor 6 gewone cupcakes

Snij de appel in kleine blokjes.  Doe de bloem met de suiker en bakpoeder in een kom en meng dit door elkaar. Klop in een andere grote kom de olie en de los geklopte eieren door elkaar. Meng de appel er door heen, daarna het bloem mengsel en als laatste kaneel. Als het beslag te stijd is (beetje brood achtig) voeg dan wat ranja en water toe tot je een normaal beslag krijgt.

Nu voorzichtig met een lepeltje de cupcake vormpjes vullen tot ongeveer 2/3 van de rand en leg er een halve walnoot op. Bak de cupcake ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuutjes even met een sate prikker in de cupcake steken en als er niets aan zit zijn ze gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cupcakes afkoelen.

Smakelijk eten!!!

Bijna alle cupcakes zijn opgegaan, iedereen heeft er heerlijk van staan smullen.


Ik ga dit zeker vaker doen met verjaardagen want het is makkelijk, ziet er gezellig uit en de cupcakes kun je een paar dagen van te voren al bakken. En geen afwas van gebaksbordjes, vorkjes ed.

Groetjes
Marijke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten