zaterdag 28 februari 2015

Knisperknuffel deel 2

Ondanks dat ik gewoon veel te weinig tijd maak om te bloggen, merk ik toch dat mijn berichtjes nog wel af en toe gelezen worden. Ik heb bijna al mijn berichtjes ook op Pinterest staan en vind het super leuk als ik merk dat mijn eigen gemaakte dingetjes geliked en gerepint worden.

Nu kreeg ik woensdag op mijn blog een reactie op dit berichtje: knisperknuffel.
Ik stuurde netjes even een antwoord terug en dat was het dan.

Tot ik even later facebook opende. Sinds een week ofzo ben ik lid van deze facebookgroep. Allerlei patronen vrij overzichtelijk bij elkaar. Een heleboel patronen die ik leuk vind heb ik ook wel op mijn pinterest staan maar ach wie weet zie ik nog leuke nieuwe dingen voorbij komen.

Maar ik opende dus gisteren facebook en zag ineens de vraag voorbij komen: Iemand een patroontje van dit schattige knisperknuffeltje??
En ik dacht, hey dat is mijn foto! Heel grappig dat andere hem ook leuk vinden. Ik merkte dat er wat mensen waren die hier graag het patroon van het knuffeltje wilde. Dus woensdagmiddag meteen even tussen m'n patronen gaan neuzen en jawel, ik had hem bewaard! Ik heb hem even netjes uitgetekend en ingescand.

Ik zou het wel heel erg leuk vinden dat als jullie het knuffeltje maken je me foto's van het resultaat stuurt. Het patroontje liever niet gebruiken voor commerciële doeleinden.

Ook wil ik nog wel even vermelden dat het originele idee niet van mezelf komt. Ik heb het knuffeltje heel lang geleden ergens gezien, er stond geen patroon bij dus ben zelf wat gaan tekenen. Haar foto's doen het niet meer maar ik zou het ook niet leuk vinden als iemand anders met mijn ideeën zou gaan pronken dus even de link waar ik het origineel ooit gezien heb: zelfgemaaktkado.BlogSpot.com

Hierbij even de uitleg van hoe ik het gemaakt heb. Geen foto's van de tussenstappen want het is al heel lang geleden dat ik hem gemaakt heb. Maar ik moet wel zeggen dat de leuke reacties op facebook me wel heel enthousiast gemaakt hebben om hem wellicht binnenkort toch weer eens te gaan maken. Om ons heen worden nog steeds volop baby's geboren dus kraamkadootjes kan ik eigenlijk nooit genoeg maken.


Uitleg:

Je kunt dit maken met 1, 2 of 3 verschillende stofjes.
Leg alle drie de patroondelen op de stof.
Knip de patronen uit met 1 of 2 cm naadwaarde.
Leg dan het deel met de buik/slurf op het deel met de kop, goede kant op elkaar. Stik dan de slurf aan elkaar. Op de hoekjes van de slurf na het naaien de naad even schuin wegknippen zodat je straks na het draaien niet een dikke prop in je slurf over houdt.
Keer dan de slurf zodat de goede kant van de stof buiten zit. Nu heb je eigenlijk nog 2 patroon delen over, de voor en achterzijde.

Als je er lintjes tussen wilt maken om mee te spelen kun je die er nu het beste even aan maken. Knip van verschillende lintjes een stukje af. Het leukste en fijnste voor die kleine vingertjes is lintjes van allerlei dikte en allerlei materialen, dit stimuleert het friemelen.
Vouw de lintjes dubbel en speld ze aan de goede kant van de stof, de dichte kant ligt dan midden op de stof en de open kant van het lintje ligt dan tegen de naad aan. Naai even een keer over de onderkant heen, een stukje lager als dat je naad straks komt. Dan kun je je speldjes verwijderen en kunnen de lintjes niet meer zo makkelijk verschuiven of loslaten.

Als je wilt dat het knuffeltje knispert dan kun je 1 of 2 stukken kadofolie (bloemenfolie) mee stikken. Als je echter bijv een katoenen stofje hebt gebruikt wat je na het wassen van het knuffeltje wilt strijken dan weet ik niet of het verstandig is om er kadofolie tussen te doen, als je namelijk te lang/heet strijkt smelt het folie want het is natuurlijk gewoon plastic. Dan hou je een heel verfrommeld knuffeltje over, ik heb het met mijn labeldoekjes wel eens gehad, echt zonde! Je kunt trouwens ook gewoon een stuk van een goed knisperende plastic zak mee stikken.

Leg nu de twee overgebleven patroondelen met de goede kanten van de stof op elkaar. Als je wilt kun je nu de folie bovenop of onder je stof leggen. (en niet ertussen zoals ik wel eens deed, ach aldoende leert men...) Dit naait overigens niet zo heel fijn, schuift heel erg dus nu moet je iets meer opletten met stikken...
Stik nu het knuffeltje rondom, hou echter wel ergens een stukje open waar je hem later kunt keren. Ik doe dit meestal onderin, als je daar echter de lintjes hebt gedaan kun je echter beter een ander recht stuk uitkiezen zodat je nog een keer met je naaimachine over de lintjes gaan zodat deze ook echt goed vast zitten en het kleine hummeltje de lintjes straks niet los kan trekken!

Als je hem helemaal gestikt heb knip je ook hier bij de hoeken de naad eventueel wat bij en bij de oren kun je het beste even een knipje geven tot het stiksel zodat ie na het keren niet gaat trekken.
Dan draai je je knuffeltje helemaal om. Eventueel kun je met de hand nu nog even 2 oogjes borduren. Daarna maak je met de hand het stukje naad nog even dicht waar je de knuffel gekeerd hebt. En nu is je olifantje klaar, is ie niet schattig geworden?!?
PDF versie


Heel veel succes, mocht er iets niet helemaal duidelijk zijn laat het me even weten dan probeer ik even of ik je verder op weg kan helpen....

Verder ben ik nog regelmatig druk aan het freubelen, zit ook nog steeds op naailes, want dat is echt een avond in de week dat ik gegarandeerd achter de naaimachine kan kruipen, iets wat er anders met 2 kleine hummels en een verbouwing nog wel eens bij in wil schieten! Alleen zoals ik al schreef maak ik veel te weinig tijd om te bloggen... Misschien toch weer eens verandering in proberen te brengen want als ik nu toch weer merk dat m'n blogs toch wel gelezen worden word ik zelf toch wel weer enthousiast! Wie weet...

Groetjes,
Marijke


2 opmerkingen:

  1. HI :) Ik zit nog maar net in dat groepje van de patroontjes :) Ik vind je knuffel ook superleuk en ben van plan van hem een van dees eens te maken en dan stuur ik zeker een fotootje (allicht lees je mij al sneller omdat ik een vraagje heb :D )

    BeantwoordenVerwijderen