vrijdag 12 november 2010

Mocca schuimijstaart

Onlangs heb ik voor m'n verjaardag een etentje gegeven voor vrienden. Het was even passen en meten om een lange tafel voor 12 personen in de kamer neer te zetten, maar het paste precies. Moest wel even wat tafels en stoelen lenen maar 't zag er toch wel erg leuk uit zo'n lange tafel en helemaal italiaans aangekleed.

In de weken voor 't etentje heb ik alle gerechten wel even uitgetest, want voor 12 man koken vond ik al een hele uitdaging, laat staan met gerechten die je nog nooit gemaakt hebt...

1 van de twee toetjes had ik met m'n verjaardag al gemaakt en viel toen al heel erg in de smaak. Die ga ik zeker vaker maken! Het was een mocca schuimijstaart. Het ideale van deze taart is dat je hem ruim van te voren kunt maken, want je zet hem gewoon in de vriezer, ook makkelijk als je onverwacht bezoek krijgt!

Het recept:
2 zakjes schuimkoekjes
2 zakjes klopklop
160 ml melk
half borrelglaasje koffielikeur
0,5 l slagroom
100 gr nogatine
aluminiumfolie
springvorm van 26 cm

Voor de schuimkoekjes:
6 eiwitten
300 g bruine basterdsuiker
3 eetlepels oploskoffie

Begin met het maken van de schuimkoekjes, want deze moeten een behoorlijke tijd de oven in om te drogen, je kunt dit dus wellicht beter een dag van t voren klaarmaken.
  1. Scheid de eiwitten. Gebruik hiervoor drie kommen: één voor het eigeel en de schil, één voor de net gescheiden eiwitten en één voor de eiwitten die gelukt zijn. Dat wil zeggen dat de goed gescheiden eiwitten niet bezoedeld worden met eigeel als er per ongeluk één fout gaat.
  2. Verwarm de oven voor op 110°C.
  3. Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur met de mixer omdat dat een stuk sneller gaat dan met de hand. Ze moeten zachte pieken gaan vormen (als je de mixer eruit haalt, blijft een piek omhoog staan).
  4. Voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix elke keer na het toevoegen van de beetjes suiker.
  5. Je schuim is klaar! Schep nu bolletjes op een bakplaat die je bekleed hebt met bakpapier.
  6. Zet de meringues voor 1 uur in de oven of totdat je ze van het bakpapier af kunt trekken (de onderkant moet droog zijn). Hoe groter de schuimpjes, hoe langer ze in de oven moeten.
  7. Haal ze uit de oven, trek ze voorzichtig van het bakpapier en laat ze volledig afkoelen. 
als de schuimpjes klaar zijn en afgekoeld kun je verder gaan met de taart, maar je kunt natuurlijk ook gewoon schuimpjes in de winkel kopen!

Je bekleed de springvorm met aluminiumfolie. Je vult dan de bodem met hele schuimkoekjes.
Slagroom kloppen, eventueel met een beetje suiker, maar ik vond het geheel al zoet genoeg!
Dan de klop klop met belk en koffielikeur 3 tot 4 minuten kloppen.
De overgebleven koekjes verkuimelen en samen met 50 gr nogatine door de slagroom scheppen en daarna ook de klop klop erdoor scheppen.
Dit alles doe je over de bodem van schuimkoekjes heen en dan zet je het in de vriezer voor minimaal een dag.

Voor het serveren kun de taart nog versieren met toefjes slagroom, de rest van de nogatine en een koffieboontje.

Sorry voor de niet zo mooie foto, maar er zat 11 man met smacht op me te wachten...


1 opmerking:

  1. Oh dat ziet er lekker uit. En voor 12 man koken. Petje af hoor.
    Inderdaad zijn mijn schortjes aan twee kanten te dragen alleen heb ik maar aan een kant een zakje gemaakt.
    Fijn weekend
    Groetjes Michaja

    BeantwoordenVerwijderen